Friesland: Een schat aan cultuur

Om een echt goed beeld te krijgen van een regio of provincie zoals Friesland moet je er eigenlijk vandaan komen of meerdere malen geweest zijn. Over het algemeen word de Fries gezien als een persoon met karakter. Een harde werker die alle omstandigheden aankan. De rest van Nederland kijkt af een toe wat merkwaardig de kant van de Friezen op. Dit heeft niet op de laatste plaats te maken met het feit dat men nog steeds een eigen taal spreekt, die zelfs officieel erkend is. Hieronder kun je meer lezen over Friesland en de cultuur die daarbij hoort.friesland_1334

Taal

De taal is een van die dingen die Friesland erg bijzonder maakt. Het mag niet als dialect aangemerkt worden aangezien het als een echte erkende taal geregistreerd staat. Mensen die het niet spreken en niet uit de buurt komen zullen het nauwelijks verstaan, wat het misschien juist wel zo bijzonder maakt.

Vlag

Het opvallende aan de Friese vlag is dat deze bestaat uit witte en blauwe strepen. In de witte strepen heeft de vlag de zogenoemde ´pompeblêden´ staan. Deze zijn rood. De vlag wordt op vele manieren gebruikt en Friezen zijn er met recht trots op. Over waar de vlag precies vandaan komt en waar deze precies voor staan zijn de meningen echter nog wel eens verdeeld.

Bevolking

In totaal wonen er ruim een half miljoen mensen in Friesland. Het is daarmee een van de dunst bevolkte provincies van ons land. Opvallend is dat veel Friezen trouwe zijn aan hun omgeving en veelal in de provincie blijven wonen gedurende hun leven. Vanzelfsprekend zijn de gebieden om de grote steden de plekken waar de meeste mensen wonen. In de rest van de provincie heerst relatieve rust en is veel ruimte. Overal op het platteland wonen Friezen die graag veel ruimte om zich heen hebben. De prijs voor onroerend goed is hier vrij laag vergeleken met de rest van ons land.