Wat is de Westergozone?

Het verbaasd waarschijnlijk niemand als je nog niet van de Westergozone gehoord hebt. Naar alle waarschijnlijkheid ken je het gebied wel, maar doet deze naam niet gelijk een belletje rinkelen. In feite staat het voor een gebied in Friesland. Vergelijk het enigszins met de randstad, qua benaming in ieder geval. Dit is een naam die een bepaald gebied aanduid terwijl dit geen officiƫle provincie is, of de officiƫle naam voor een stad of streek. Maar er wordt wel degelijk een Fries gebied mee bedoeld, en wel een belangrijk gebied voor de provincie.

friesland-771127_960_720De Westergozone is een van de meest belangrijke economische gebieden voor de Friese provincie. Samen met nog een andere streek in de provincie kan dus gerust gesteld worden dat dit een van de zones is waar het in Friesland om draait. Dit heeft alles te maken met de gemeenten die in de Westergozone gelegen zijn, dit zijn Harlingen, Franekeradeel, Leeuwarden en Menaldumadeel. Door de ligging van deze plaatsen heeft het gebied een aantal sterke punten te bieden. Met de hoofdstad Leeuwarden is het gelijk een van de dichtstbevolkte gebieden van de kalme provincie Friesland. Met de ligging van deze plaatsen zijn de voorzieningen wat uitgebreider dan in de rest van de provincie en het Noorden, waardoor het gebied een sterke plaats heeft in de omgeving.

Met voldoende natuur in de directe omgeving kan er ook genoten worden van rust en ruimte. Daarnaast heeft het gebied veel water en de zee vanaf hier snel te bereiken. De aanwezigheid van instellingen en faciliteiten is alles in het gebied eenvoudig te bereiken. Buiten de wegen die er zijn beschikken alle vier de plaatsen over een treinverbinding en treinstation wat ze met het openbaar vervoer ook prima te bereiken maakt. Mogelijkheden genoeg dus om je te verplaatsen in de steeds meer opbloeiende Westergozone.